Utazás előtt

Ki ne szeretne ellátogatni idegen országokba, megismerni távoli kultúrákat, gyönyörködni a tengerek és óceánok csodálatos kékjében, a sokezer méter magas hegyek hófödte csúcsaiban, a végeláthatatlan síkságokban, vagy elvegyülni egy nyüzsgő nagyváros forgatagában?
Valóban életre szóló élményeket szerezhetünk külföldi utazásaink alatt.
A nem kellő szakértelemmel megszervezett utazás, vagy a nem hozzáértő közreműködő választása azonban kellemetlen meglepetéseket okozhatnak.
Az itt leírtak figyelembe vétele és betartása nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy utazása gondtalan legyen.
 
Miért vegyük igénybe utazási iroda segítségét utazásainkhoz?
 
„Repülőjegyet vagy szállást foglalni, egy utazást megszervezni nem is olyan bonyolult dolog” – gondolják sokan. Ma már az Internet világában egyszerű a tájékozódás, könnyedén hozzájuthatunk a keresett információkhoz, lefoglalhatjuk utazásunkat.
 
Egészen addig van ez így, amíg nem szembesülünk esetleg a helyszínen, hogy az ismeretlen eredetű honlapon megadott információk nem, vagy csak részben felelnek meg a valóságnak. A lefoglalt szállodától 5-10 percre lévő tengerpart vagy városközpont valójában autós utazást jelent, a szállodai szobáról készült fotók ügyes beállítással, speciális optikák alkalmazásával készültek, a szoba mérete, felszereltsége nem egyezik a korábban megadottakkal. Vagy ami még rosszabb, a helyszínen kiderül, nincs is foglalásunk a teltházas szállodában.
 
Aki utazási irodához fordul, minden esetben nagy szaktudású, világot látott, az értékesített termékeket jól ismerő szakemberekkel találkozik. A tájékoztatás és a teljes ügyintézés magyarul zajlik, az utazási szakemberek minden kérdésünkre türelemmel megadják a választ.
Az esetlegesen mégis bekövetkező hibás teljesítés vagy panasz esetén van kihez fordulni, az utazási irodák minden tőlük telhetőt megtesznek a mielőbbi megoldás, illetve kárrendezés érdekében.
 
Hogyan válasszuk ki a megbízható utazási irodát?
 
Utazásunkhoz igénybe vett utazási iroda kiválasztása esetén mindenképpen bizonyosodjunk meg arról, hogy az adott utazási vállalkozás rendelkezik a Budapest Főváros Korányhivatala által kiadott bejegyzési számmal. Az engedéllyel rendelkező utazási vállalkozások listáját megtalálhatjuk a Budapest Főváros Kormányhivatala által vezetett nyilvános nyilvántartásban (http://mkeh.gov.hu/hivatal/kozerdeku_adatok_2013/tevekenysegre_mukodesre_vonatkozo_adatok/nyilvantartasok).
A nyilvántartás egyaránt tartalmazza az utazásszervezők és az utazásközvetítők listáját.
A legalább két szolgáltatást magukba foglaló utazási csomagok összeállítására nem minden utazási vállalkozás jogosult, ők az utazásközvetítők, akik azonban az utazásszervezők utazási szerződése alapján, az ott leírt feltételekkel és publikált áraikon teljes joggal viszontértékesíthetik az utazási csomagokat.
 
Miért ne utazzunk jogosulatlan szervezők útjaira?
 
Saját épségünk és családtagjaink biztonsága mindennél fontosabb. Ugyanakkor az is lényeges, hogy az utazásra megspórolt pénzt kikre bízzuk, milyen szolgáltatást kapunk érte.
 
Több szervezet és oktatási intézmény, valamint számos magánember és akár vállalkozás bonyolódik jogosulatlanul utazások szervezésébe, az esetek jelentős részében iskolai, vagy tanulmányi kirándulásnak „álcázva”. Természetesen lehet, hogy ezek az utak jól sikerülnek, a résztvevők élményekkel gazdagodva térnek haza.
Az így szervezett utazások azonban számos kockázatot rejtenek magukban.
 
Az utazásszervezői engedéllyel nem rendelkező magánszemélyek, társaságok, vagy oktatási intézmények – esetleg azok egyes alkalmazottai – számos esetben nem rendelkeznek kellő tapasztalatokkal és helyismerettel az utazás úticéljával és a kínált szolgáltatásokkal kapcsolatban. Hibás teljesítés esetén általában nincs kihez fordulni, amennyiben jogos panaszról van szó, gyakran nem kapunk kellő, vagy bármilyen kompenzációt.
 
Nemzetgazdasági szempontból is komoly problémát jelentenek a jogosulatlan utazásszervezések, hiszen ezek bonyolítói jellemzően nem fizetnek adót tevékenységük után. Leginkább ennek az adóelkerülésnek tudható be, hogy egyes esetekben a regisztrált utazási vállalkozásoknál valamivel kedvezőbb áron tudnak utazásokat vagy egyes részszolgáltatásokat biztosítani a jogosulatlan szervezők. Legtöbb esetben semmilyen számlát vagy pénzügyi elismervényt nem kapunk. Tudatos fogyasztóként azonban nagyon fontos, hogy kellőképpen mérlegeljük, hogy az utazásokra szánt pénzünket kikre bízzuk, és milyen minőségű szolgáltatásokra költjük. Különösen igaz ez akkor, ha belegondolunk, hogy az ilyen jellegű szervezők, szervezetek, vállalkozások felelősségbiztosítással sem rendelkeznek, így amennyiben az utazás valamilyen oknál fogva meghiúsul semmi biztosítéka nincs annak, hogy visszakapjuk a befizetett összeget.
A fentiek ismeretében mindenképpen érdemes alaposan meggondolni, hogy saját és hozzátartozóink biztonságos utaztatását, és megspórolt pénzünket kire bízzuk.
 
Mire figyeljünk az utazási szerződéssel kapcsolatban?
 
Utazás előtt, ha kiválasztottuk, hogy hova és melyik utazási irodán keresztül, illetve melyik utazásszervező útjára utaznánk, rendkívül fontos, hogy részletesen olvassuk el az utazási szerződést. Nagyon fontos tudnunk, hogy egyelemű szolgáltatások (pl. csak repülőjegy, vagy csak szállás) megvásárlásához nem szükséges utazási szerződést kötni, de ezekre nem is vonatkozik az utazásszervező esetleges fizetésképtelensége esetén fedezetet nyújtó vagyoni biztosítás. Csak a legalább két szolgáltatást tartalmazó, ún. utazási csomagok esetében kötelező az utas és az utazásszervező között utazási szerződést kötni, és csak ezen csomagtermékekre vonatkozik az utazásszervező által kötelezően, nagyon szigorú feltételek és ellenőrzés mellett kötött vagyoni felelősségbiztosítás.
 
Az utazási szerződést – melyet kötelezően tartalmaznia kell az adott utazásszervező katalógusainak, és a honlapján is hozzáférhetővé kell tennie – minden esetben tüzetesen olvassuk el, ha bármilyen kérdésünk van kérdezzük meg az érintett utazási tanácsadót.
 
Az utazási szerződésben szerepelnie kell az utazásszervező nevének, székhelyének, cégadatainak, BFKH bejegyzési számnak, a kiválasztott utazási csomag minden releváns részletének, továbbá a részszolgáltatások díjainak, és természetesen a teljes részvételi díjnak. Mindezek mellett az utazási szerződés tartalmazza a megvásárolni kívánt utazási csomaggal kapcsolatos fizetési ütemezést, lemondási feltételeket, valamint a hibás teljesítés estére vonatkozó tudnivalókat.
 
Az utazási szerződésekkel kapcsolatos valamennyi követelményt a 281/2008 (XII. 28.), az utazási szerződésről szóló kormányrendelet tartalmazza.
 
A Konzuli Szolgálat tájékoztatása
 
Fontos, hogy utazásunk előtt tájékozódjunk a felkeresni kívánt országokról, az ottani politikai és közbiztonsági helyzetről, a beutazás szabályairól, valamint a helyi külképviseletek elérhetőségeiről. Ezért mindenképpen érdemes az utazás lefoglalása előtt a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján (https://konzuliszolgalat.kormany.hu/index) az adott országokkal kapcsolatos tájékoztatást és információkat elolvasni.
 
Ajánlott továbbá utazás előtt regisztrálnunk a Konzuli Szolgálat honlapján. Így bármilyen nem várt, sürgős esetben könnyebben tudják Önökkel felvenni a kapcsolatot a Szolgálat munkatársai.
 
Egészségügyi jótanácsok
 
Talán a legfontosabb, hogy utazásunk alatt és után is megőrizzük egészségünket. Még a kisebb egészségügyi problémák is komoly kellemetlenségeket okozhatnak a kint töltött idő alatt.
 
Érdemes ezért előzetesen alaposan tájékozódni az általunk felkeresni kívánt országok egészségügyi viszonyairól. Vannak térségek, melyek meglátogatása előtt bizonyos védőoltások beadatása kötelező vagy ajánlott. Tájékozódjunk körzeti orvosunknál, vagy az Országos Epidemiológiai Központ munkatársainál, de fontos egészségügyi információkat és tanácsokat találunk a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján (https://konzuliszolgalat.kormany.hu/index), valamint a http://www.utazaselott.hu/ oldalon is.
 
A legtöbb országban ajánlott a palackozott ivóvíz fogyasztása. Ez nem feltétlenül jelenti, hogy fertőzött lenne a csapvíz, de elképzelhető, hogy az általunk megszokotthoz képest más annak ásványi anyag és bakterológiai összetétele. Vannak helyek, ahol a jégkocka fogyasztásától is érdemes tartózkodnunk, hiszen többnyire csapvízből készítik.
 
Arra is kiemelten figyeljünk, hogy csak a megbízható, higiéniai szempontból megfelelő helyeken (megbízható szállodákban, éttermekben) étkezzünk. Különösen igaz ez egyes ázsiai és afrikai országok esetében. Csak kellőképpen hőkezelt és szakszerűen elkészített ételeket fogyasszunk, és vegyük figyelembe az esetleges ételallergia lehetőségét is.
 
Fontos még, hogy az utazásra előrelátóan felkészülve, a feltétlenül szükségesnél nagyobb mennyiségben vigyünk magunkkal gyógyszereket (természetesen betartva a szállításra és az adott országba történő bevitelre vonatkozó előírásokat) – legyen szó akár krónikus betegségekre, akár váratlan láz, emésztőrendszeri problémák, vagy influenza kezelésére alkalmas készítményekről. Előfordulhatnak ugyanakkor helyi baktériumok vagy vírusok által okozott egészségügyi problémák, melyekre esetenként a helyben kapható, helyi orvosok vagy gyógyszerészek által ajánlott gyógyszerek a legmegfelelőbbek.
Fontos tehát az utazás tervezése és a kint tartózkodás alatt a kellő tájékozódás és körültekintés.
 
Utasbiztosítások
 
Semmiképpen ne utazzunk utasbiztosítás nélkül!
 
Útlemondási biztosítás
Utazásainkat számos esetben jóval azok időpontja előtt foglaljuk le. Egy nem várt betegség közvetlenül az indulás előtt, könnyen meghiúsíthatja a már befizetett, kötbérmentesen nem lemondható utat. Ezért bár nem kötelező, de javasolt útlemondási biztosítást kötni. Ezt akár egyelemű utazási szolgáltatások, pl. repülőjegy foglalás esetén is érdemes megfontolni (repülőjegy lemondási biztosítás).
A repülőjegy és útlemondási biztosítások díja általában a teljes ár vagy részvételi díj 2-5%-át teszi ki, csak a foglalás napján köthetők, és nem krónikus, orvosilag hivatalosan igazolt, akut betegségek esetén az illetékes biztosító visszafizeti a utazás díjának az önrész (jellemzően 10-20%) levonása után fennmaradó hányadát.
 
Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítások
 
Elengedhetetlenül fontos, hogy a legrövidebb szabadidős vagy hivatalos utazás esetére is kössünk betegség-, baleset-, és poggyászbiztosítást saját magunk és a velünk utazók részére. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya, vagy az egyes bank- és hitelkártyákhoz kapcsolódó utazási biztosítási szolgáltatások jellemzően csak sürgősségi orvosi ellátásra, és alacsony összeghatárú költségtérítésre vonatkoznak.
Utazásunk díjának elenyésző hányadáért köthetünk különböző utasbiztosításokat. A magyar piacon több biztosítótársaság számos betegség-, baleset-, és poggyászbiztosítási terméke közül választhatunk. A biztosítási feltételeket és a biztosítások árát, valamint a káreseményekre vonatkozó kártérítési díjakat megtaláljuk az adott biztosítótársaság, vagy az általunk választott utazási iroda tájékoztató anyagaiban.
Ahogy a biztosítástípus neve is mutatja fedezetet és megoldást nyújt betegség, baleset és poggyászkár esetére. A termékekhez 0-24 órás, magyar nyelven hívható ügyeleti szám kapcsolódik, melyen szükség esetén felvilágosítást kaphatunk a nem várt betegséggel vagy káreseménnyel kapcsolatos mielőbbi teendőkről, a külföldi tartózkodási helyünkhöz legközelebbi szerződéses orvosi szolgáltatásokról. Az orvosi ellátás vagy kórházi tartózkodás igénybevételéhez az esetek jelentős részében elegendő az utasbiztosítási kötvény bemutatása. Amennyiben azonban mégis szükséges helyszíni orvosi vagy kórházi díjfizetés, mindenképpen kérjünk számlát, és hazaérkezésünk után mielőbb továbbítsuk azt a szerződött biztosítótársaság felé, mely annak jogos volta esetén a biztosítási összeghatárig visszafizeti az így keletkezett költségeinket.
Hasonlóképpen járjunk el poggyászunknak, valamint személyes értéktárgyainknak a szolgáltató (pl. légitársaság, repülőtéri vagy szállodai személyzet) által okozott sérülése vagy elvesztése esetén is. A keletkezett kárról vetessünk fel jegyzőkönyvet a helyszínen, kérjük el annak másolatát, és amennyiben az okozott kárért nem kompenzáltak minket a helyszínen, hazaérkezésünk után mielőbb forduljunk az érintett légitársasághoz vagy biztosítótársasághoz.
 
Forrás: MUISZ Magyar Utazási Irodák Szövetsége