Mawlid jelentése: Mohamed próféta születése

Urbán Ernő | |

Mawlid (Muhammad születése) Mohamed iszlám próféta születésnapjának ünnepe!

Mawlid (Muhammad születése) Mohamed iszlám próféta születésnapjának ünnepe, amelyről az iszlám naptár harmadik hónapjában, Rabi 'al-Awwal hónapban emlékeznek meg. A Rabi 'al-Awwal hónap 12. napja az általánosan elfogadott dátum a legtöbb szunnita és síita tudós között, míg kevés síita tudós a 17. Rabi' al-Awwal-t tartja elfogadott időpontnak.
A Gergely-naptár szerint ez az időpont 2021.-ben október 19.-re esik.
Ennek az ünneplésnek a története az iszlám korai napjaiba nyúlik vissza, amikor a Tabi’unok egy része olyan eseményeket kezdett tartani, amelyeken Mohamed tiszteletére költött verseket mondtak el és dalokat énekeltek a tömegeknek. A mondás úgy tartja, hogy az első muszlim uralkodó, aki lenyűgöző hivatalos ünnepség keretében is megünnepelte Muhammad születését, Muzaffar al-Din Gökböri volt. Az oszmánok hivatalos ünnepnek nyilvánították 1588-ban, Mevlid Kandil néven.
Kairó 2021. október 13.: Mostafa Madbouly, Egyiptom miniszterelnöke Mohamed próféta születésnapja (Mawlid Al-Nabi) alkalmából határozatot hirdetett, amely szerint 2021. október 21.-én, csütörtökön munkaszüneti napot rendelt el a minisztériumokban, kormányzati szerveknél és egyéb szerveknél. A munkaszüneti nap 2021. október 19.-e, kedd helyett 2021. október 21.-én, csütörtökön lesz, mivel a kormány tavaly úgy döntött, hogy a hét közepén fekvő ünnepeket ugyanazon hét csütörtökére halasztja.
Néhány muszlim országban, köztük Egyiptomban, az emberek úgy ünnepelnek, hogy különféle édességeket vásárolnak szeretteiknek és barátaiknak. Az alkalomhoz különféle időszakos édesség boltok is nyitnak, ahol különböző, csak ebben az időszakban kapható édességeket is lehetőség van vásárolni.
 

Vissza a hírekhez