Abu Szimbel

Kéry Ilona | 2021.09.18. | Fakultatív programok

Egyiptom legnagyobb kőbevájt templomai, melyeket egy 30 méter magas sziklába véstek, belsejében egy rejtélyes szentéllyel, különös Istenekkel. 

Abu Szimbel

 
Egyiptom legnagyobb kőbevájt templomai, melyeket egy 30 méter magas sziklába véstek, belsejében egy rejtélyes szentéllyel, különös Istenekkel. A világ egyik építészeti remekművei, az ókori világ csodája. A hatalmas építményt II. Ramszesz fáraó emeltette 3000 évvel ezelőtt, aki bátrabb, erősebb és hatalmasabb volt bármelyik egyiptomi királynál. Egyiptom történetének legnagyobb uralkodója Abu Szimbel templomain, szentélyein, kőbevésett metszetein keresztül bepillantást enged felemelkedésének történetébe. A monumentális építménnyel nagyságát, erejét reprezentálta a nagy Fáraó.
 
Abu Szimbel Egyiptom déli részén, a Nílus második kataraktájánál található. A helyszínt alkotó két templomot II. Ramszesz uralkodása alatt hozták létre, vagy i. e. 1264 - 1244, vagy i. e. 1244-1224 között. A dátumok közötti eltérés annak köszönhető, hogy a mai tudósok eltérően értelmezik II. Ramszesz életét. A Nagy Templom belsejében található kiterjedt művészeti alkotások alapján bizonyos, hogy az építményeket - legalábbis részben - Ramszesznek a hettiták felett a kádesi csatában i. e. 1274-ben aratott győzelmének megünneplésére hozták létre. Egyes tudósok szerint ez azt jelzi, hogy a kezdeti építkezés valószínűsíthető időpontja i. e. 1264, mivel a győzelem még frissen élhetett az emberek emlékezetében. Más tudósok szerint azonban az a döntés, hogy a nagyszabású emlékművet pontosan ezen a helyen, a meghódított núbiai területek határán építették fel, a Kr. e. 1244-es későbbi időpontot sugallja, mivel az építkezésnek a núbiai hadjáratok után kellett elkezdődnie, amelyeket II. Ramszesz a fiaival folytatott. Egyiptom erejének gyarapodása és hanyatlása nyomon követhető a Núbiával való kapcsolatain keresztül. Amikor erős királyok uralkodtak egy egységes országban, az egyiptomi befolyás kiterjedt Núbiára; amikor Egyiptom gyenge volt, déli határa Asszuánnál állt meg.
 
Bármelyik időpontban is kezdődött az építkezés, abban egyetértés van, hogy húsz évig tartott a komplexum létrehozása, és hogy a templomokat Rá-Horakty, Ptah és a megistenült II. Ramszesz isteneknek (a Nagy Templom), valamint Hathor istennőnek és Nefertari királynőnek, Ramszesz kedvenc feleségének (a Kis Templom) szentelték.
 
A Nagy Templom 30 méter magas és 35 méter hosszú, a bejáratot négy gigászi méretű ülő szobor szegélyezi, kettő mindkét oldalon, amelyek II. Ramszesz-tábrázolják a trónján; mindegyik 20 méter magas. Az óriási figurák alatt kisebb szobrok állnak (még mindig nagyobbak az életnagyságnál), amelyek Ramszesz meghódított ellenségeit, a núbiaiakat, a líbiaiakat és a hettitákat ábrázolják. További szobrok ábrázolják családtagjait, valamint különböző védőisteneket és hatalmi szimbólumokat. A fenséges homlokzat mögött egy 9 méter magas oszlopos csarnok húzódik, melynek két oldalán a Fáraó 8 impozáns szobra sorakozik. 48 méterrel beljebb a szikla mélyén ül az egyiptomi istenek szentélye, ahol II. Ramszesz szobra található, aki már Isteni formában ábrázolódik, három másik isten alakjával, Rá-Harakti-é, ( Nap Isten ) Amun-é ( az Ég úra ) és Ptah-é ( az Igazság úra ) .
 
A tudósok úgy vélik, hogy II.Ramszesz a napistennek -nak emeltette a templomot, aki az ókori egyiptomiak szerint minden élet forrása, az univerzum teremtője volt. Erre utalnak a sólyom szimbólumai és napisten szobra is, ráadásul külön csodával ér fel az az építészeti ismeret mely alapján egy évben két alkalommal - október 22-én és február 22-én – a felkelő nap sugarai elérik a szikla mélyét, a szentélyt és fénybe borítják az Isteneket. Több kutató azonban tovább ment ennél a feltételezésnél és arra jutottak a szobrok és metszetek értelmezése alapján, hogy nem csak a Nap Isten tiszteletére, de saját maga Isteni magaslatokba helyezése is célja volt az épületkomplexum létrejöttének.
 
Abu Szimbel-ben a Nagy Templom mellett, közvetlen annak közelében található a Kis Templom 12 méter magasan, 28 méter hosszan. Ezt a templomot is kolosszusok díszítik az elülső homlokzaton, három-három a bejárat két oldalán, amelyek Ramszeszt és királynőjét, Nefertarit ábrázolják  10 méter magasságban. A királynő presztízse abban nyilvánul meg, hogy általában egy nőt sokkal kisebb méretben ábrázolnak, mint a fáraót, míg Abu Szimbelben Nefertarit ugyanolyan méretűnek ábrázolják, mint Ramszeszt. A Kis templom azért is figyelemre méltó, mert ez a második alkalom az ókori egyiptomi történelemben, hogy egy uralkodó templomot szentelt a feleségének. A templom belseje egyszerűbb, mint a nagy templomé. Hat oszlopot tartalmaz, amelyeken Hathor istennő ábrázolása látható. A "terem hátsó falán" domborművek láthatók, amelyek "Nefertarit ábrázolják, amint Hathor és Ízisz istennők megkoronázzák", a királynő pedig olyan fejfedőt visel, amelyen "a tehénszarvak között tollas napkorong látható", ugyanazt a fejfedőt, amelyet az istennők viselnek.
 

A templom áthelyezése

 
Abu Szimbel túlélte az ókort, hogy aztán a modern fejlődés veszélyeztesse. Az Asszuáni Nagy Gát megépítése a Nílus vízszintjének megemelkedéséhez vezette volna, ami elárasztotta volna a templomokat ezért úgy döntöttek, hogy azokat el kell költöztetni. A templomokat 1968-ban lebontották és áthelyezték a sivatagi fennsíkra, 64 méterrel feljebb és 180 méterrel nyugatra az eredeti helyüktől. Hatalmas munka volt ez, 3 és 20 tonna közötti súlyú darabokra kellett vágni, és pontosan úgy kellett újra összerakni őket, ahogy voltak. A költöztetés majdnem öt évig tartott, körülbelül 3000 munkást vett igénybe, de a végeredmény önmagáért beszél, pont úgy néznek ki, mint az eredeti helyszínen. A munkálatokat az UNESCO vezetésével több nemzetiségű régészcsoport hajtotta végre.
 
Amikor valaki úgy dönt, hogy Egyiptomot szemeli ki úticélnak nem az a legnagyobb kérdés, hogy mit nézzen meg, hanem az, hogy mit hagyjon ki. A tapasztalat azt mutatja - hogy mivel lehetetlen minden csodás helyszínt meglátogatni egy utazás alkalmával – a turisták visszajárnak és előbb vagy utóbb sort kerítenek a legtöbb nevezetesség meglátogatására. Abu Szimbel megtekintése nagyon sok fakultatív programot szervező iroda alap kínálata, ezért érdemes alaposan körülnézni az ajánlataik között. Attól függően, hogy honnan és mivel közelítjük mag a helyszínt 1 vagy 2 napos kirándulásra kell számítani és a program árait  is ez határozza meg.  

Vissza a hírekhez