Sharm El Sheikh vagy Hurghada?

Kéry Ilona | 2021.09.12. | Hírek Egyiptomról

Sharm El Sheikh vagy Hurghada legyen az úticél? Segítünk dönteni!

Sharm El Sheikh-re Vagy Hurghadára utazzunk?

 
Összefoglaltuk mindkét üdülőhelyről azokat az információkat, melyek segíthetnek a döntésben.  Az első cikkben Sharm El Sheikhről olvashattok. Napokon belül közzé tesszük A Hurghada városát bemutató írásunkat.
 
Sharm El Sheiken 40 évvel ezelőtt bennszülött halászok éltek sátrakban, hogy a Vörös-tenger javaiból részesülhessenek. A település életébe az 1967-es év hozta el a fordulópontot, amikor Izrael megszállta Sharmot és elkezdte azt turisztikai övezetté alakítani. Szállodák, éttermek, éjszakai bárok, kikötők, búvártelepek kezdtek megjelenni. 1982-ben Izrael az egyiptomi-izraeli békeszerződés egyik kikötéseként visszaadta az ellenőrzést Egyiptomnak és a kormány folytatta a turizmust népszerűsítését, fejlesztését. 
 
Sharm El-Sheik nem véletlenül kapta az "Egyiptom gyöngyszeme" becenevet. Stratégiai fekvése vezetett ahhoz, hogy egy unalmas halászfaluból végül haditengerészeti támaszponttá és jelentős tengeri kikötővé, jelenleg pedig világszínvonalú üdülőteleppé vált.  Ez a mesés város a Dél-Sínai kormányzóság fennhatósága alá tartozik. Közvetlenül az Akabai-öböl és a Szuezi-öböl sarkán fekszik, a Sínai-félsziget déli csücskénél, a Vörös-tengerrel szemben. Mint minden üdülővárosban, a helyi lakosság száma általában alacsony, mivel a turisták nagyobb számban látogatnak ide, mint a helyiek. Egyre népszerűbbé vált, főleg az európaiak számára, akik meg akarták tapasztalni a trópusi időjárást anélkül, hogy fél napot kellene utazniuk a repülőn. Legnagyobb vonzerejét a korallzátonyai adják páratlan tengeri élővilággal, ami miatt búvárok és sznorizók tömegei lepik el települést.
 
Ebből a rövid összefoglalóból már lehet látni, hogy mennyire fiatal a település és hogy a legnagyobb vonzerejét a korallfalai, pontosabban az ott lévő csodálatos tengeri élővilág adja. Ideális választás azoknak a sznorisoknak, akik többet szeretnének látni a színes halaknál mert itt bizony ráják, teknősök akár cetcápák is megfordulnak és könnyen lehet velük találkozni. De a parti sznorkelezés mellett kiváló búvárbázisok is megtalálhatóak így a búvárok előszeretettel járnak ide napi hajózni, de persze oktatás is zajlik ezeken a bázisokon. Szóval csak bátran, tessék kipróbálni ezt a sportot nyugodtan. Ennél alkalmasabb hely nincs is a világon ehhez. 
 
Íme néhány látványosság, helyi érdekesség, amit érdemes megnézni, meglátogatnia annak, aki ide jön nyaralni!
 

1. Ras Mohammed Nemzeti Park

 
A Sharmtól 38 kilométerre délre fekvő félszigetet a világ leghihetetlenebb búvárhelyei veszik körül, és csodálatos strandok találhatók itt, ahol a parttól nem messze kiválóan lehet sznorkelezni, valamint a világ második legészakibb mangrove-erdeje és egy sós vizű tó. Míg a búvárutak a part menti zátonyokra koncentrálnak, a szárazföldi kirándulások Ras Mohammedbe a félsziget sivatagos környezetét és strandjait fedezik fel, úszási és sznorkelezési megállókkal az út mentén.
 

2. Sznorkerezés a Ras Um Sid strandon

 
Sharm el-Sheikh egyik legjobb búvárkodási célpontja a Ras Um Sid Beach, közvetlenül a város déli részén, a világítótorony közelében. Itt az emberek a strandon vagy a fenti sziklán lévő kávézóban üldögélnek a vízbe tett sznorkelezések között, ahol egy kiváló korallzátony van a parttól nem messze, és így a nem búvárok számára is könnyen megközelíthető.  A parttól távolabb, Ras Um Sid zátonya tökéletes hely arra, hogy életünkben először kipróbáljuk az igazi búvárkodást. Számos helyi búvárszervező használja próbamerüléskre. Ha azonban csak a sznorkelezés miatt van itt, a parthoz közelebb még mindig rengetegféle zátonyhalat láthat.
 

3. Kirándulás a Szent Katalin kolostorba

 
A Sínai-félsziget legfontosabb történelmi célpontja, a Szent Katalin kolostor a Sínai-hegy lábánál fekszik, ahol állítólag Mózes megkapta a tízparancsolatot.
A világ egyik legrégebbi működő kolostora, ez a görög ortodox remetelak ad otthont az Ószövetség híres "égő csipkebokrának", valamint a kolostor vallási ikonok és ősi kéziratok csillogó gyűjteményét bemutató múzeumnak, amelyet a világ egyik legszebbjeként tisztelnek. A kolostor 209 kilométerre északnyugatra fekszik Sharm el-Sheikh-től, a Sínai-félsziget kopár hegyvidéki belsejében. Sharmból csoportos túrákat kínálnak mind éjszakai kirándulások formájában, beleértve a Sínai-hegyre való túrát a napfelkeltéhez, mind pedig kora reggeli indulásként, hogy csak a kolostort látogassák meg.
 

4. Sznorkerezés vagy búvárkodás a Blue Hole-ban

 
A Sínai-félsziget leghíresebb merülőhelye a Blue Hole, Dahabtól északra, Sharm El-Sheikh-től 100 kilométerre északra. Mivel a Blue Hole a partról is megközelíthető, népszerű búvárkodási hely is, ahol rengeteg hal él a felszín közelében, ha nem akarsz a mélybe merülni. A halak élővilága és a hihetetlen kilátás az éteri kékre teszi ezt a merülést, vagy sznorkelezést hihetetlenül gyönyörű élménnyé.
 

5. Vásárlás a Sharm Old Marketben

 
Sharm Old Market (más néven Sharm al-Maya) a város souq (bazár) területe, ahol rengeteg csillogó arab lámpát, hagyományos shisha-pipát és finoman gravírozott famunkát találunk. A legjobb, ha napnyugtakor vagy később érkezik, amikor a nap legnagyobb hősége már eloszlott, és kényelmesen vásárolhat és nézelődhet. A környék tele van olcsó és vidám éttermekkel és kávézókkal is, így akár egy egész estét is eltölthetünk itt. Ez az egyik legjobb terület Sharm el-Sheikhben, ha a klasszikus egyiptomi konyhát keresi, mivel az üdülőövezetek éttermei inkább a nemzetközi ételekre összpontosítanak. A hagyományos kávéházi életet is itt élvezheti, shishával és arab kávéval kiegészítve. A piaci terület szélén található az új Al-Sahaba mecset, amelynek impozáns homlokzata a fatimidák, a mamlúk és az oszmán mecsetek stílusjegyeit idézi.
 

6. Sznorkerezés vagy búvárkodás a Gardens Sites-nál

 
A Naama-öböl északi végén a Gardens-zátonyok a parttól közvetlenül a tengerparton húzódnak. Ez a zátonyrendszer tulajdonképpen három különböző és búvárkodási hely, a Near Garden, a Middle Garden és a Far Garden, amelyek a partról és hajóval is megközelíthetők. Ha csak sznorkelezni szeretne, a Near Garden a legkönnyebben megközelíthető hely, ahol csodálatos korallhegyek találhatók, rengeteg bohóchallal és lepkehallal. A Far Garden-t és a Middle Garden-t gyakran használják merülőhelyként a búvárkodni tanuló kezdők számára, kiváló ízelítőt nyújtanak abból, amit Sharm el-Sheikh területe kínál.
 

7. Fedezze fel a Nabq Védőrezervátum természetvédelmi területét

 
A Sharm el-Sheikh-től északra (a Naama-öböl központi területétől mintegy 20 kilométerre) található Nabq Protektorátus száraz szépségű, sivatagos tengerparti tája, amely a világ legészakibb mangroveerdőjének ad otthont. Ez a terület Egyiptom egyik legfontosabb védett vadonvédelmi területe, ahol hatalmas a madárvilág, valamint az endemikus gazellák és kőszáli kecskegidák száma is jelentős még. Ezen a természetvédelmi területen belül homokdűnék, magányos strandok és arak bokrok látványa ejti ámulatba az idelátogatókat. A búvárkodók számára az itteni strandok érintetlen zátonyokat kínálnak, amelyek a partról könnyen megközelíthetők, míg a szárazföld belsejében ez a terület túrázásra és kerékpártúrákra is kiválóan alkalmas.
 
Összegezve a hely specialitásait, azoknak ajánljuk, akik már eleget sznoriztak és eljutottak abba az állapotba, hogy már semmi sem elég, pontosabban teknősök, ráják és egyéb nagyobb testű tengerlakókkal szeretnének találkozni, továbbá inkább a nyugalmat részesítik előnybe a nagyvárosi pörgéssel szemben. 
 

Vissza a hírekhez