Hurghada vagy Sharm El Sheikh

Kéry Ilona | 2021.09.18. | Hírek Egyiptomról

Hurghada vagy Sharm El Sheikh? 

Melyik legyen az úticél? Segítünk választani!

Hurghada, a Vörös-tenger gyöngyszeme!

 
Hurghada ma a Vörös-tenger egyik legnépszerűbb üdülőtelepe úgy körülbelül 36 kilométeres kiterjedéssel a tengerpart mentén. Nevét egy nővény után kapta, mely az ókorban természetes módon nőtt. A város alapjait az ott kialakított halászfalú és annak kikötője tette le, de igazán csak az 1980-as évektől kezdett ismertté válni, elsősorban búvárkörökben. Az egyiptomi és a külföldi befektetéseknek köszönhetően mára ez egyik legnépszerűbb, legkedveltebb üdülőhely, ahol fantasztikus szállodák, tengerparti strandok kápráztatják el az ideérkezőket jobbnál jobb kikapcsolódási lehetőségeket kínálva a turistáknak. A parti adottságok miatt azok a családosok, kisgyerekesek is megtalálhatják a számukra megfelelő helyet, akik a homokos részeket szeretnék élvezni, és azok sem fognak csalódni, akik a korallok, zátonyhalak szépségét jönnek megcsodálni.
 
A Vörös-tengeri Riviéra fővárosának tartott Hurghada három részből áll: Sigala (Szigala), El-Dahar és El-Memsha (El-Memsa). El-Dahar a város régebbi része, áruban gazdag bazárral. El Memsha, amelynek jelentése „falusi út”, a város modern részének a neve. Számos luxusüdülőhely található a közelben, például Soma Bay, Makadi Bay vagy Sahl el Hashish
Hurghada egyik legnagyobb előnye, hogy Nemzetközi Repülőtérrel rendelkezik, ami lehetővé teszi a város közvetlen elérhetőségét így az utazás is sokkal kényelmesebb, rövidebb időt vesz igénybe főleg az európaiak számára. 
Bár az üdülőhely fő turisztikai vonzereje a tengerparton való pihenés, de nem szűkölködik vizi- és szárazföldi kalandok lehetőségében sem. 
Felsorolunk néhány lehetőséget, hogy mivel tölthető el az időnk a nyaralás alatt:
 

1. Tapasztalja meg a hurghadai tengerparti életet!

Hurghada szebbnél szebb strandokkal bővelkedik homokfoltokkal vagy egyéb speciális jellegzetességekkel ezért érdemes más szállodák partrészeit is megnézni. A legtöbb szállodában a nem vendégek számára is van nappali belépési lehetőség. Ha egy kicsit délebbre megyünk, eljuthatunk a Sahl Hasheesh nevű területre, ahol a Vörös-tenger partvidékének legjobb fehérhomokos strandjai és legjobb szállodái találhatók.
 

2. Hajókirándulás a Giftun-szigetekre!

Giftun-szigetek Hurghada egyik legnépszerűbb csónakos kirándulása, ahol a fehér homokos partszakaszon élvezheti a napsugarakat, és rengeteg búvárkodási lehetőséget kínálnak. Azok számára, akik nem a búvárkodás szerelmesei, a sziget partjait körülvevő, könnyen megközelíthető korallzátonyok kiváló ízelítőt nyújtanak a Vörös-tenger szépségéből. A turisztikai szezon csúcspontján, amikor naponta több tucat hajó érkezik a szigetekre, a Giftun-szigeteki kirándulást kizárólag tengerparti kirándulásként kezelje, mivel a tömeg elriasztja a tengeri élővilágot.  Akit nem érdekelnek a víz alatti kalandok, az egyszerűen igényt tarthat egy pálmafás menedékre a parton, hátradőlhet, és élvezheti a napsütést.
 
 

3. Merülés a Gubal-szoros helyszíneihez!

Az egyiptomi Gubal-szoros, a Vörös-tenger partja és a Sínai-félsziget nyugati partja közé szorított keskeny vízsáv a Vörös-tenger egyik legfontosabb búvárkodási célpontja, amely könnyen megközelíthető Hurghadából. Ez a terület elsősorban a roncsbúvárkodásról ismert, és itt található a Thistlegorm (egy második világháborús teherhajó, amelyet Jacques Cousteau francia búvár fedezett fel újra), amely a világ egyik legjobb roncsbúvárhelyeként ismert. A Hurghadából napihajóval megközelíthető Thistlegorm Gubal-szoros legnépszerűbb merülőhelye, de azok a búvárok, akik tovább szeretnének merülni, rengeteg más merülési lehetőséget is találnak.
 

4. Fedezze fel a sivatagot dzsippel vagy quaddal!

Ha már elég a vízikalandokból, akkor irány a szárazföld hiszen a sivatag világa legalább annyira lenyűgöző, mint a tengeré. Hurghada legnépszerűbb szárazföldi programjai közé tartoznak a quadozás, a dzsip-expedíciók. Az üdülővárostól nem kell messzire utazni, hogy felfedezzük az akácfákkal tarkított, vörös színű hegyekkel szegélyezett wadikat (völgyeket), amelyek a Keleti-sivatag tájképének nagy részét alkotják. A sivatagi hátország megismerésének népszerű módja az ötórás quadszafari Hurghadában, amely egy beduin faluban való megállást és tevegeléssel egybekötött pihenőt is tartalmaz. Ez egy viszonylag közismert program, szinte minden szállodában kínálják.
 

5. Vacsora a Hurghada Marina kikötőben!

Hurghada Marina egy meglehetősen elegáns és modern kiegészítője Sigala központi kerületének. Megnyitása óta a város egyik legfontosabb étkezési célpontjává vált. Napközben a bárokban elfogyasztott koktélok, este pedig a vacsorák kényeztetik igazi kikötői hangulatban a vendégeket. Felemelő élmény a naplementében sétálgatni, nézni a vízen ringatózó jachtokat, hajókat a megelevenedő kikötői fényeket, meginni egy teát, vagy egy helyi kávézóban hátra dőlve vízipipázni végül jóllakni egy autentikus egyiptomi étellel.
 

6. Merülés a Szindbád tengeralattjáróval!

A hurghadai Sindbad tengeralattjáró lehetőséget kínál arra, hogy a Vörös-tenger híres víz alatti látnivalói közül néhányat megnézhessünk anélkül, hogy vizes lenne a lábunk. Ez a turista tengeralattjáró az egyetlen, amely a Vörös-tengeren közlekedik. A Vörös-tenger felszíne alá merül 22 méteres mélységig, így az utasok megpillanthatják a színes lágykorallokból álló zátonyokat benépesítő, bőségesen repkedő zátonyhalakat. A tengeralattjárós kirándulások körülbelül egy órát vesznek igénybe, és bár nem mennek nagyon messzire a tengerpartra, ahol a jobb korallzátonyok megtekinthetők, a nem úszók számára is  lehetőséget nyújt arra, hogy megismerjék a tenger felszíne alatti varázslatos világot, amelyről a Vörös-tenger oly híres.
 

7. Tevegelés a sivatagban!

Akár egy rövid sétát szeretne tenni a tengerparton (ez remek a gyerekeknek), akár egy hosszabb, egy-két órás sivatagi tevegelésre vágyik, Hurghada összes üdülőhelyén lehetőség van erre. A hosszabb kirándulások általában a várostól nem messze található beduin települések egyikébe vezetnek, és lehetőséget nyújtanak arra, hogy a Vörös-tenger partjának sziklás hegyei által övezett sivatagi tájat a magas nyeregből szemlélhessük. Mindegyik túrát beduin tevehajcsárok vezetik, így nem kell aggódnia a hirtelen galoppra induló, félénk tevék miatt, egyszerűen hátradőlhetünk és élvezhetjük a kilátást.
 
Jó utazást kívánunk!
Horus Travel

Vissza a hírekhez