Amit érdemes tudni az első egyiptomi utazásunk előtt

Kéry Ilona | 2021.09.04. | Hírek Egyiptomról

Itt megtalálhatóak azok a válaszok, amik az első egyiptomi út során szinte mindenkiben felmerülnek!

Az első lépések Egyiptom felé
 
A legtöbb „Egyiptomszűz” ember fejében, amikor ötletként megjelenik az első utazás lehetősége számtalan kérdés fut át:
- Nem túl veszélyes Egyiptom? Mégis csak Afrika.
- Vajon összeszedhetek-e valamilyen betegséget Egyiptomban?
- Kell valamilyen speciális védőoltás?
- Milyen iratok kellenek?
- Mennyire drága az élet?
- Milyen ruhákat vigyek magammal?
- Kell-e idegennyelv ismeret?
- Kell-e aggódnia a nőknek ilyen-olyan inzultus miatt?
 
Szóval ilyen és ehhez hasonló mérlegelendő, utánajáros gondolatok előzik meg a döntést. Igyekszünk segítsünk ebben (is)!
 
Nem túl veszélyes? 
 
Nem! Egyiptom számára a turizmus nagyon fontos üzletág ezért mindent megtesznek azért, hogy az oda utazók biztonságban érezzék magukat. A legtöbben utazási irodák által szervezett utakra mennek ki, de sokan már egyénileg is megoldják. Az országba való belépéskor, a repülőtéren többlépcsős biztonsági eljárás vár a beutazókra, de ezen nem érdemes fennakadni hiszen sok országnál van ez így. Ha betartod a szabályokat nem szokott probléma lenni. A szállodák, a turisták által használt városnegyedek teljesen biztonságosak, mi az elmúlt tíz év alatt soha nem tapasztaltuk meg és nem is hallottuk, hogy bárkit kiraboltak vagy bántalmaztak volna. Más dolog persze, hogy amikor vásárolsz igyekeznek a minél több pénzt leszedni Rólad, de ez már rajtad múlik, hogy megveszed-e a felkínált terméket vagy sem.
 
Kell-e tartani bármilyen betegségtől?
 
Egyiptomban csak pár dolog szokott általában problémát okozni a turistáknak. Az egyik amikor az emésztőrendszerednek alkalmazkodnia kell az ottani nagyon eltérő klímájú környezethez.  Van, aki ezt észre sem veszi, van, akit 1-2 napig megvisel, de nincs különösebb teendő vele, mint gyomorkímélő ételeket fogyasztani. A másik meglehetősen ismert probléma az úgynevezett Fáraó átka elnevezésű betegség. Erről sokkal részletesebben írtunk egy korábbi posztban ezért, akit érdekel tekerjen egy kicsit lejjebb és nézze meg. Amire még ki kell térni az a nagyon erős napsütés következtében kialakuló napallergia. Megfelelő ruházkodással, elővigyázatossággal, bőrápolással megelőzhető vagy könnyen kezelhető. És végül fokozott figyelmet érdemel még az erős légkondicionálás miatti meghűlés. Kint nyár közepén elérheti a hőmérséklet a 40 fokot is míg a szállodai szobákban a légkondi miatt 23 fokra is lehűlhet a levegő. Így könnyű megfázni és nehéz meggyógyulni.
 
Kell-e valamilyen speciális védőoltás?
 
Nincs szükség rá. Amivel mostanában foglalkozni kell az a Covid miatt kialakult és a helyzetből adódó állandóan változó rendelkezések. Erre most csak azért térünk ki mert, amikor a poszt íródott (2021.09.01.) még PCR- tesztet sem kértek azoktól, akik megkapták a két oltásukat.
 
Milyen iratok kellenek?
 
A legfontosabb és nélkülözhetetlen dokumentum az útlevél, amivel kapcsolatban nagyon fontos tudni, hogy a lejárai dátuma fél évvel meghaladja a hazaérkezés dátumát!! Okos dolog telefonnal fényképet készíteni róla, mert ha véletlenül elveszítjük megkönnyíti az ügyintézést.
 
Ha utazási irodán keresztül megy valaki, akkor szükség van a befizetéskor megkapott szállodai és repülőjegy foglalást visszaigazoló iratra. Aki egyénileg foglal annak természetesen erre sincs szüksége.  
 
Nem érdemes manapság spórolni a biztosításon, mi mindig javasoljuk az útlemondásra is érvényes változatott. Ezt a visszaigazolást is vinni kell magunkkal.
 
Jelenleg (2021.09.01.) szükséges még a védőoltások beadását igazoló dokumentum, amit az EESZT -ből lehet kinyomtatni, vagy ennek hiányában negatív PCR-tesz, ami nem régebbi a repülő hivatalos idejének indulásához viszonyított 72 óránál. Itt jegyeznénk meg, hogy a tesztek szinte mindig elkészülnek 24 óra alatt. 
 
Az országba való belépéshez szükséges még kitölteni egy úgynevezett Egészségügyi nyilatkozatott, ami angolnyelvű és az adott utazási iroda megküldi, de ha nem, akkor a repülőgépen kiosztják. Ezért kettő is lehet belőle, ne zavarjon meg senkit. A nyomtatvány angol megnevezése: Arrival to Egyipt Declaration Form. Megtalálható nálunk a magyarra lefordított változat, ami csak arra szolgál, hogy megkönnyítse a kitöltését az angolnyelvűnek, nem helyettesíthető be vele az eredeti! Az alábbi linken lehet elérni az eredeti angol és ennek kitöltését segítő magyar mintát:
 
 
Mennyire drága az élet?
 
A legtöbben utazási irodán keresztül mennek ki all inclusive ellátással, vagyis az ellátásra semmit nem kell pluszban számolni. A szállodai alkalmazottaknak szoktak adni borravalót, néhány euro-t, de ez nem elvárás. 
 
Aki kimegy vásárolni a városban ott tud költekezni, de általánosságban elmondható, hogy minden nagyon olcsó náluk. Ajándékokat azért érdemes lehet a szállodai üzletekben beszerezni sokan számolnak be jó tapasztalatokról. Aki teheti és kimegy vásárolni annak mindenképpen javasoljuk, hogy nézzenek körül a patikákban mert nagyon olcsón nagyon jó kozmetikumokhoz és más egyéb termékhez lehet hozzájutni.
 
Milyen ruhát vigyünk magunkkal?
 
A tapasztalat az, hogy mindig sokkal több ruhát viszünk ki, mint amennyire valójában szükség van. Ezt persze egyéni igények erősen befolyásolják, de azért érdemes átgondolni. Amire nem árt felkészülni az mindjárt a repüléshez használt öltözet. legyen kényelmes, lehetőleg hosszú nadrág meleg felsővel, mert nagyon hideg tud lenni fent a gépen és nem is kell több meleg holmi. Érdemes még könnyű egész testet eltakaró ruházatot bepakolni mert nagyon jól véd az erős napsugárzás ellen. Egyébként pedig nagyon olcsón lehet kint ruhákat venni, így, ha szükség lenne valamire könnyen megoldható.
 
Kell-e idegennyelv ismeret?
 
A nyelvtudás megkönnyíti az életet, de teljesen jól el lehet lenni enélkül is hiszen a kitelepített idegenvezetők jól beszélnek magyarul így minden megoldható, leszervezhető nem kell emiatt aggódni. A helyiek többnyire konyhanyelven beszélnek angolul, németül, oroszul. 
 
Kell-e aggódnia a nőknek az arab férfiak miatt?
 
Röviden nem. Nem vásárolnak nőket tevéért, nem rabolnak el, nem jellemző, hogy tapogatnak, vagy illetlenül érintkezzenek a szebbik nemmel.  Azt azért tudni kell róluk, hogy európai mércével talán túlzóan barátságosak, sokat udvarolnak, de visszafogott magatartással ez kordába tartható.

Vissza a hírekhez